Dezvăluirea despre vocea lui Amza Pellea în filmul „Mihai Viteazul”: „Pentru un actor să recunoască asta, un gest de măreție”

de: Cojocaru Cristian
16 02. 2024

În anul 1971, peisajul cinematografic românesc era pe cale să fie marcat de o producție monumentală, care avea să rămână în istorie ca un simbol al eroismului și unității naționale. „Mihai Viteazul”, sub regia maestrului Sergiu Nicolaescu și cu un scenariu scris de Titus Popovici a adus pe ecrane povestea domnitorului care a visat și a luptat pentru unirea Principatelor Române. În centrul acestei eforturi epice s-a aflat Amza Pellea, un actor de o rară profunzime și carismă, ale cărui performanțe au devenit puncte de referință în arta actoricească românească.

Amza Pellea, o Alegere inspirată

Castingul pentru rolul Mihai Viteazul nu a fost lipsit de provocări. Era necesar un actor cu o prezență scenică impunătoare, capabil să transmită complexitatea și forța de caracter a domnitorului. Amza Pellea, deja cunoscut pentru rolurile sale memorabile, s-a dovedit a fi alegerea perfectă, reușind să capteze esența și spiritul luptător al lui Mihai Viteazul.

Fotografie realizata in timpul filmarilor la pelicula „Mihai Viteazul”

Un „Secret” bine Păstrat despre filmul „Mihai Viteazul”

În ciuda succesului uriaș al filmului, care a ocupat locul 3 în topul celor mai vizionate filme românești, puțini au fost conștienți de un detaliu surprinzător: vocea lui Mihai Viteazul nu i-a aparținut lui Amza Pellea. Regizorul Sergiu Nicolaescu și echipa sa au luat o decizie controversată, optând pentru dublarea vocii actorului principal cu cea a lui Emanoil Petruț, un alt nume proeminent al scenei românești.

Decizia lui Amza Pellea

Potrivit criticului de film Irina Margareta Nistor, Amza Pellea însuși a solicitat ca vocea sa să nu fie folosită pentru personajul principal. Motivul? Actorul considera că accentul său și tonalitatea vocii nu se potriveau cu gravitatea și dramatismul necesar rolului. „Amza Pellea a spus că are accent și nu are o voce suficient de dramatică pentru personajul principal… A fost dorința lui specială,” a dezvăluit irina Margareta Nistor în podcastul „Vreau să știu”, a lui Cătălin Oprișan.

Acest gest de autoevaluare și umilință subliniază măreția și dedicarea lui Pellea față de artă.

Curiozități fascinante despre realizarea filmului „Mihai Viteazul”:

La mai bine de cinci decenii de la premiera sa, „Mihai Viteazul” continuă să strălucească în constelația cinematografiei românești, nu doar ca o realizare artistică, ci și ca o mărturie a măiestriei tehnice și a pasiunii pentru istoria națională. Filmul, condus de viziunea regizorală a lui Sergiu Nicolaescu și îmbogățit de talentul inconfundabil al lui Amza Pellea, a fost de la bun început destinat măreției.

Un aspect demn de remarcat este bugetul record alocat acestei producții, o raritate în peisajul filmelor românești de până atunci. Această investiție substanțială a permis crearea unor scene de bătălie grandioase, care au capturat esența conflictelor istorice, și reconstituirea autentică a peisajului medieval românesc, de la fortificații până la sate întregi. Eforturile depuse pentru scenografie au adăugat un strat profund de realism și autenticitate narativului, contribuind semnificativ la imersiunea spectatorilor în tumultul istoric al epocii.

Vezi și: Fantasmagoriile din filmele istorice românești: cum am fost mințiți cu personaje și întâmplări exagerate, bine ticluite de aparatul de propagandă comunist

Filmul s-a distins nu doar prin participarea unui ansamblu remarcabil de actori români, ci și prin colaborarea cu talente internaționale, consolidând astfel statutul „Mihai Viteazul” ca o producție de anvergură mondială. Acest amestec de măiestrie locală și influențe globale a subliniat universalitatea poveștii lui Mihai Viteazul, un erou nu doar al românilor, ci al tuturor celor care prețuiesc libertatea și dreptatea.

Odată cu selecția locațiilor de filmare, echipa de producție a ales să aducă povestea mai aproape de rădăcinile sale, optând pentru situri istorice reale din România. Această decizie nu doar că a îmbogățit vizual filmul, dar a și oferit un omagiu locurilor care au jucat un rol central în istoria națională.

Realizarea „Mihai Viteazul” a fost, în esență, un efort colectiv, implicând sute de figuranți și o echipă tehnică vastă, o demonstrație a capacității industriei cinematografice românești de a produce lucrări epice la standarde internaționale. Această colaborare extinsă a fost fundamentul pe care s-au construit secvențele memorabile ale filmului, de la dialoguri pline de tensiune la confruntările pe câmpurile de luptă.

Recunoașterea internațională nu a întârziat să apară, „Mihai Viteazul” fiind prezentat și apreciat la festivaluri de film din întreaga lume. Acest ecou global a confirmat nu doar calitatea artistică a filmului, ci și relevanța sa culturală și istorică.

Secvență din „Mihai Viteazul” / Foto: Studiourile Buftea

Filmul „Mihai Viteazul” a rămas în amintirea colectivă nu doar pentru reprezentarea sa cinematică impresionantă, ci și pentru modul în care a reușit să aducă împreună talente extraordinare, să depășească limitele tehnice ale vremii și să celebreze un capitol semnificativ din istoria României. Este o mărturie a pasiunii neclintite pentru artă, istorie și, cel mai important, pentru povestea unui popor care, în ciuda tuturor provocărilor, a rămas unit și neînfrânt.